…místo, kde pára žije

Příští akce:

Muzejní noc ve Výtopně Jaroměř a jízda parního vlaku Turnov - Jaroměř

24. 5. 2024

Tradiční Muzejní noc ve Výtopně Jaroměř letos proběhne 24. května od 17 hodin. Opět dorazí parní vlak, který vyrazí z Turnova. Můžete se těšit na předváděcí jízdy lokomotiv, rozsvěcování návěstidel a netradiční večerní prohlídku muzea s dobrovolným vstupným. Nebude chybět ani občerstvení.

Více…
Muzejní noc ve Výtopně Jaroměř
Zprávy z výtopny:

Železnice v Jaroměři - VII. a VIII. Velká Válka

23. 12. 2023

Hodinu po půlnoci dne 26. července 1914 obdržela železniční stanice Josefov-Jaroměř telegrafické sdělení o vyhlášení mobilizace v rakousko-uherské monarchii. Od následujícího dne panoval na nádraží nebývalý shon. Osobní vlaky byly omezeny na úkor nákladních, které přivážely vojenský materiál. Zbylé osobní vlaky přijížděly přeplněné s příslušníky josefovských pluků. 28. července, v den vyhlášení války Srbsku, byl vypraven první vlak s vojskem na frontu, vezl švadronu 7. dragounského pluku.

Více…
Odjezd padesátiletých z jaroměřské zastávky do Dvora Králové nad Labem k odvodu v roce 1915.

Vraťte se s námi do doby, kdy železnici vládla pára. Muzeum se nachází v areálu bývalé výtopny, která sloužila parnímu provozu od roku 1901. Naleznete zde parní a motorové lokomotivy, některé pamatující ještě císařpána, ale i mladší z 80. let minulého století. Kromě lokomotiv tvoří expozici různé osobní a nákladní železniční vozy a další kolejová vozidla. Také u nás najdete i návěstidla a spoustu dalších malých či velkých předmětů z železničního provozu. Dozvíte se o každodenním životě ve výtopně a provozu parních lokomotiv. Naše muzeum pořádá během sezóny i řadu nostalgických jízd, a to nejen s parními lokomotivami. Také se zde konají různé akce.

Otevírací doba muzea

leden až březen zavřeno, prohlídky lze objednat
duben až červen soboty, neděle a svátky od 9 do 16 hodin
červenec a srpen denně od 9 do 16 hodin
září a říjen soboty, neděle a svátky od 9 do 16 hodin
listopad a prosinec zavřeno, prohlídky lze objednat

Vstupné

Základní 120 Kč
Zlevněné (děti od 6 do 15 let, studenti do 26 let, důchodci, ZTP) 80 Kč
Poloviční (děti od 3 do 6 let) 60 Kč
Děti do 3 let Zdarma
Rodinné vstupné (2 dospělí + až 3 děti do 15 let) 320 Kč

Rezervace prohlídky

Pokud máte zájem o prohlídku železničního muzea mimo otvírací dobu, nebo plánujete exkurzi organizované skupiny, kontaktujte nás pomocí níže uvedeného e-mailu nebo telefonního čísla. Prohlídky nejsou omezeny minimálním počtem osob, provádíme již od jednoho návštěvníka. Minimální celkové vstupné za skupinu mimo pravidelnou otevírací dobu činí 440 Kč. Kontaktní osoba pro rezervace prohlídek:

Pavel Černý prohlidky@vytopnajaromer.cz Tel: +420 728 042 999

Kudy k nám

Železniční muzeum výtopna Jaroměř se nachází v bývalé výtopně parních lokomotiv v těsné blízkosti železniční stanice Jaroměř - směrem k Hradci Králové. Od nádraží se k nám dostanete chodníkem kolem expozice návěstidel. Směr do muzea je též vyznačen na turistickém rozcestníku před nádražím.